Visserstruien logo

Wij zoeken.....

Prentbriefkaarten, carte de visite en fotoalbums van vóór 1955.

Voor ons onderzoek zijn afbeeldingen van (vissers)mannen en jongens in hun visserstruien heel belangrijk.
Aan het begin van de 19e eeuw werd de fotografie uitgevonden. Rond 1850 werd de fotografie voor een groter publiek toegankelijk en konden ook de 'gewone man en vrouw' zich laten fotograferen. Dat betekent dat er ruim een eeuw aan beeldmateriaal beschikbaar zou kunnen zijn.

 

 

Yerseke mossel prentbriefkaart

 

 

Prentbriefkaarten van havens, vissersschepen, oester- en mosselcultuur..... mits van Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant, met daarop mannen en jongens. Deze prentbriefkaarten werden uitgegeven door bedrijven als
Ochtman uit Zierikzee,
Van der Peijl uit Yerseke en
Nieuwenhuijzen en Pot uit Tholen.

 

 

 

 

  

Carte de visite - de kleine foto's die op een kartonnetje werden geplakt - waren fotokaartjes om weg te geven aan familie en vrienden. Fotografen van dergelijke carte de visite waren bijvoorbeeld
Henning (Middelburg, Goes, Bergen op Zoom),
Spruijt en Machielse of Magielse uit Goes.

 

Oude fotoalbums van vóór 1955 van vissersfamilies uit alle Zeeuwse, Zuid-Hollandse en West-Brabantse vissersplaatsen. 

Als u prentbriefkaarten, cartes de visite of fotoalbums (een schoenendoos met foto's mag ook) in uw bezit heeft en wij mogen die gebruiken voor ons onderzoek, wilt u dan contact met ons opnemen via e-mail?

 

 

Daarnaast zijn wij op zoek naar informatie over de modegeschiedenis / kostuumgeschiedenis van werkkleding tussen 1800 en 1950 en breiboeken uit de periode 1800 - 1900, met name over rond gebreide kleding.

U kunt hiervoor contact met ons opnemen via e-mail.

Dank u wel.